Fredagskvällens final nådde höjder vi sällan får se på Champions Tour!

Sitter vid datorn och letar efter ett ord för att sammanfatta den sjätte upplagan av Kings of Tennis.

Behöver inte vänta länge förrän ordet dyker upp: wow!

Fredagskvällens final mellan Juan Carlos Ferrero och hemmafavoriten Jonas Björkman blev en perfekt slutvinjett som nådde höjder vi sällan får se på Champions Tour.

Det går inte att sticka under stol med att de fem tidigare upplagorna i Kings of Tennis haft större stjärnor i startfältet men ser vi till tennisen som åskådarna i Stockholm Waterfront bjudits på under denna vecka går 2017 års turnering utanpå de mesta.

Det gör också segraren Juan Carlos Ferrero som nu skrev in sig i segerrullorna där John McEnroe (två gånger), Pete Sampras, Stefan Edberg och Thomas Enqvist fanns sedan tidigare.

Ferreros spel höll så hög nivå att Jonas Björkman i finalen kunde ha trott sig vara tillbaka på ATP-touren och med adress Ferrero skämtade vice turneringsdirektören Thomas Enqvist på prisutdelningen:

”Jag har ringt till arrangören i Miamo och de har ett wild card till dig till nästa veckas turneringen där”, sa Enqvist.

Ferrero log.

Det gjorde också Jonas Björkman. Han hade gett sitt yttersta. Då han i andra set såg ut att bli rejält överhalad av spanjoren lyckades Jonas plocka fram reservbatteriet och utjämnade till 4-4. Jag önskar att många juniorer och deras föräldrar/coacher såg den sekvensen eftersom den så oerhört tydligt visar vad ett stort fajterhjärta betyder.

Nu räckte det inte till en vändning från Jonas sida men det kvittar, publiken fick se en spelare som innerst inne säkert kände att krafterna inte skulle hålla vägen men som gav sitt yttersta.

Vid ett sidbyte kom Enqvist och bolltrollaren Fabrice Santoro in på banan och viftade likt boxarsekonder med handduken framför Björkman.

Santoro satte upp två fingrar och frågade hur många Jonas såg.

”Fem svarade”, Jonas med ett leende.

Att kasta in handduken var det inte tal om.

Fabrice Santoro vann matchen om tredje pris och med sin oefterhärmeliga spelstil var han självklart en av de största publikfavoriterna under veckan då också Robin Söderling var tillbaka på banan efter närmare sex års uppehåll.

Föryngringen av startfältet har höjt spelkvaliteten i Kings of Tennis ytterligare och sedan är det förstås en smakstart om spelnivån på Champions Tour är viktigare än att publiken får återse John McEnroe och de andra tidigare megastjärnorna.

Båda sakerna har sin charm. Det är fantastiskt att se hur McEnroe med sina känsliga handleder - och när tempot så tillåter - manövrer ut motståndarna och jag vet att hans utbrott mot domarna roar en del åskådare och att det där också finns de som vill se spex av sorten som Henri Leconte brukar bjuda på.

Och ja, det kan vara stor underhållning.

Men inte bättre än den igår.

 

 

Jonas Arnesen, tennisreporter

Kings of tennis

8-10 Mars 2017