Presskonferens Kings of Tennis 2017

Det var uppsluppen och glad stämning då stjärnorna i Kings of Tennis i eftermiddag höll presskonferens i Stockholm Waterfront.

Med glimten i ögat sa tvåfaldige Grand Slam-finalisten Mark Philippoussis att han tänker serva sin dubbelpartner Jonas Björkman i bakhuvudet i onsdagskvällens uppvisningsdubbel mot Robin Söderling och Thomas Enqvist.

"Jag ska sätta honom (Björkman) ur spel", sa den hårdservande australiern – som möter just den debuterande hemmafavoriten i turneringen.

När Björkman utpekar Philippoussis eller Juan Carlos Ferrero som favoriter till titeln protesterar australiern direkt – fortfarande med glimten i ögat.

"Det där där är bara taktik för att sätta pressen på mig. Du coachar Marin Cilic och spelar mycket mer än vad jag gör", sa Philippoussis med ett leende.

Franske bolltrollaren Fabrice Santoro är en milt uttryck försiktig general.

- Jag är nöjd med att redan vara i kvartsfinal. Ser jag mig runt här bland de andra killarna så har jag förlorat mot dem alla, sa Santoro som var en av ATP-tourens mest sevärda spelare och garanterat kommer att bjuda publiken på konstslag i den högre skolan.

Startfältet har en medelålder på 39.5 år vilket innebär en klar föryngring jämfört med i de tidigare upplagorna."

Jag var yngst då jag spelade här första gången och nu är jag äldst", konstaterade snart 47-årige Magnus Larsson som på onsdagskvällen inleder den sjätte upplagan med match mot Santoro.

Med sina 16 singeltitlar är tidigare världsettan Juan Carlos Ferrero segerrikast. 2003 års Paris-segrare var ett av toppnamnen i den spanska tennisarmadan som under många skördade stora triumfer och då i synnerhet på deras favoritunderlag grus.

Spansk tennis håller sig fortfarande mycket väl framme. Rafael Nadal är världssexa och han har sällskap av ytterligare nio landsmän på topp 10. Men där finns ingen spanjor under 25 år och sju av dem har passerat 30-årsstrecket. Även om snittåldern på toppspelarna höjts visar snittåldern (31 år) på de tio att återväxten i spansk tennis inte är vad den varit.

Ferrero:

"Det är inte lätt att ersätta världsettor som Nadal eller Moya eller andra toppselare som vi haft genom åren. Men i Valencia finns många bra spelare som är 15-17 år", sa den lågmälde spanjoren som driver en egen akademi i just Valencia.

Robin Söderling är laddad inför uppvisningsdubbeln som avslutar onsdagens program.

"Kings of Tennis är ett fantastisk event. När Pelle (Hjertquist) frågade om jag ville spela kände jag att om det är någonstans jag ska spela för första gången på många år så är det just här."

Han och Thomas Enqvist har spelat en (1) dubbel tillsammans, OS i Aten där det blev förlust.

"Så det kan bara bli bättre", säger Söderling och ler.

Jonas Arnesen, tennisreporter

 

Kings of tennis

8-10 Mars 2017